Zdravá strava

Zdravá strava je v súčasnej dobe pojem, pod ktorým si každý predstavuje niečo iné.

img

O výžive sa veľa hovorí a píše, je to jednou z veľmi aktuálnych tém. Všetci sa však určite zhodneme na tom, že zdravá strava by mala byť súčasťou zdravého životného štýlu. Mala by vo všeobecnosti prispievať k lepšej kondícii, zachovávať zdravú psychiku i celkové zdravie s čo najmenším množstvom zdravotných problémov.

HLAVNÉ ZÁSADY ZDRAVÉHO STRAVOVANIA

Veľmi dôležité je prijímať vyrovnané množstvo energie, ktoré bude pokrývať nutričný výdaj. Tým príde k vyrovnanej nutričnej bilancii a nebude dochádzať k nárastu hmotnosti. Každý potrebuje iné množstvo energie, ktoré je závislé na pohlaví, veku, výške, hmotnosti, ale i na schopnosti organizmu prijatú energiu využívať. Veľmi dôležité je naučiť sa jesť pravidelne po dvoch až troch hodinách menšie porcie. Telo si zvykne, že môže prijatú energiu spotrebovávať a nie je nutné uchovávať ju v podobe tukových zásob. Každý z nás by mal mať tri hlavné chody – raňajky, obed a večeru. Medzi hlavné jedlá je vhodné zaradiť menšiu desiatu a olovrant.

CUKRY, TUKY, BIELKOVINY

Medzi hlavné živiny patria bielkoviny, ktoré pomáhajú k lepšej obranyschopnosti organizmu, zachovávajú svalovú hmotu a sú dôležité pre mnoho ďalších životných funkcií. Medzi najvýznamnejšie zdroje plnohodnotných bielkovín, ktoré nám dodávajú všetky dôležité aminokyseliny, patria hlavne živočíšne potraviny – mlieko, mliečne výrobky, vaječný bielok, mäso a ryby. Ďalšou dôležitou živinou sú sacharidy (cukry). Najlepšími zdrojmi sacharidov je pečivo, ryža, cestoviny, zemiaky, ovocie a zelenina. Tuky majú rovnako významné miesto v našom jedálnom lístku. Pokiaľ ich konzumujeme veľa, dochádza k ich ukladaniu do tzv. tukových zásob a tým i k nárastu hmotnosti. Tuky však majú vo výžive nezastupiteľný význam. Niektoré vitamíny – A, D, E, K sú rozpustné a vstrebateľné iba za prítomnosti tukov. Optimálny pomer týchto troch živín, s ohľadom na individuálnu potrebu každého jednotlivca, je prvým predpokladom zdravého a vyváženého jedálnička.

STRAVOVANIE POČAS DŇA

Správna skladba jedálneho lístka so zastúpením všetkých dôležitých živín, vitamínov, minerálnych látok a vlákniny je základom zdravej, teda racionálnej stravy. Veľkým prínosom je konzumácia vhodnej stravy i v dobe, ktorú netrávime doma, ale i v zamestnaní. I strava konzumovaná mimo domov by mala vhodne doplňovať celý jedálniček. V niektorých prípadoch sa stravujeme mimo domov prevažnú časť dňa. V ideálnom prípade by mala byť zdravá strava pripravená tak, aby bola inšpiratívna a mala i edukačný charakter a podporu, vďaka čomu sa každý z nás naučí správne kombinovať vhodné potraviny a vytvárať kombinácie stravy, ktorá bude vhodným nutričným prínosom pre náš organizmus.

O projekte FIT MENU

čítať viac

Odborný garant FIT MENU

čítať viac

Orientačný výpočet energetického príjmu

čítať viac

Meranie prístrojom JAWON IOI

čítať viac