Kombináciou červenej repy, krúpov a chrenu vzniká nová, výrazná chuť, ktorá Vás možno prekvapí, no keď jej dáte šancu, určite si ju obľúbite.
Ingrediencie pre 4 porcie:
- 300 g jačmenné krúpy
- 240 g uvarená červená repa
- 120 g údený syr tofu
- 1 ks cibule
- 1 strúčik cesnaku
- 20 g chren
- 100 g mrkva
- olej
- zmes sušených byliniek (tymian, rozmarín, ligurček, pažítka atd.)
Postup prípravy:
Krúpy namočte aspoň na 3 hodiny do vody. V rovnakej vode uvarte krúpy do mäkka. Vodu pred varením osoľte. Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno. Červenú repu nakrájajte na drobné kocky. Do panvice nalejte olej a keď je rozpálený, orestujte na ňom cibuľu a cesnak. Keď cibuľa zosklovatie, pridajte nakrájanú repu, mrkvu a chren a ešte chvíľu všetko restujte, aby sa celá zmes „ohriala“. Krúpy zmiešajte s cviklovou zmesou a dôkladne premiešajte. Do cviklového krupota, pridajte sušené bylinky podľa chuti a opäť dôkladne premiešajte. Podľa chuti dosoľte. Tofu nakrájame na dva 50 g plátky a naložíme do marinády (olej, rozmarín, soľ, sójová omáčka). Vlažíme do rúry na 170 stupňov a pečieme 15 minút. Tofu podávame uložené na krupoto.
Ak má niekto radšej výraznejšie chute, môže s cibuľou a cesnakom orestovať aj chilli papričku.
Komentár nutričnej terapeutky:
Červenú repu sme boli navyknutí jesť len iba ako sterilizovaný šalát alebo ako súčasť boršču. Keď sa zistilo, že je červená repa doslova zázrakom pre zdravie i krásu, začala sa používať v mnohých podobách. Repa je výborná proti kôrnateniu tepien, povzbudzuje žalúdočnú činnosť a imunitu. Očisťuje celé telo od škodlivín. S údeným tofu a krúpami vytvára chutnú kombináciu a dokazuje, že zdravé jedlo môže byť i dobré.
Nutričné hodnoty na jednu porciu:
- 2790 kJ
- 666 Kcal
- 26 g biekovín
- 27 g tukov
- 93 g sacharidov
- 0 mg cholesterolu
- 14,7 g vlákniny