Červená repa á la Srí Lanka

Receptov na červenú repu existuje veľké množstvo. Nájdeme recepty na repu zavarovanú, nakladanú, pečenú, niekto má z nej rád polievku či pomazánku, iný si k nej pridáva chren.

img

 

Napriek tomu, že máme veľký výber receptov, nevyskytuje sa táto zelenina v našej kuchyni práve najčastejšie. Pritom by sme ju pre jej zázračné účinky mali jesť denne. Pre tých, ktorí ešte chuti červenej repy nepodľahli, prinášame netradičný recept s kokosom, ktorý okrem toho, že spĺňa podmienky zdravého, vyváženého jedálnička je navyše i veľmi chutný a určite si ho obľúbite.

Ingrediencie pre 4 porcie:

  • 40g masla
  • 20g olivového oleja na varenie
  • 300g cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 600g červenej repy
  • 250ml kokosového mlieka
  • 150g cherry rajčín (je možné použiť aj pretlak) 
  • 150g zelených fazuliek
  • 13g strúhaného kokosu
  • 3 kávové lyžičky karí korenia
  • zeleninový vývar
  • jazmínová ryža ako príloha: 320g v surovom stave

Postup prípravy:

Maslo a olej rozohrejeme na panvici, pridáme na kostičky nakrájanú cibuľu a necháme ju zosklovatieť. Pridáme karí korenie, premiešame a zalejeme vývarom. Pridáme nahrubo nastrúhanú červenú repu, prelisovaný cesnak a opäť poriadne premiešame. Rajčiny sparíme, stiahneme šupku, a takto pridáme ku zmesi. Zelené fazuľky nakrájame na 2cm kúsky pridáme ku zmesi. Zmes zalejeme kokosovým mliekom a vývarom, necháme zopár minút podusiť. Na záver pridáme strúhaný kokos a celú zmes premiešame. Môžete podávať s jazmínovou ryžou a posypať čerstvou petržlenovou vňaťou.

Komentár nutričnej terapeutky:

Červená repa je vhodnou voľbou pre zdravý jedálny lístok. Povzbudzuje činnosť žalúdka, má schopnosť potlačiť vírusy a baktérie, upravuje činnosť srdca, posilňuje kosti, cievy i kožu. Červená repa pomáha pri poklese imunity a posilňuje telo v mnohých smeroch.

Nutričné hodnoty na jednu porciu:

  • 3 305 kJ   613 Kcal 
  • 33 g bielkovín
  • 42 g tuku
  • 99 g sacharidov